12 Eylül 2013 Perşembe

KABAK GRATEN (KIYMALI)

 Merhaba,

Yine uzun bir zaman olmuş tariflerimi yazmayalı. Oğlumdan ve gezmekten maalesef zaman bulamadım. Güzel havalar bitmeden yazın son sıcak günlerinin de tadını çıkaralım istiyorum. Kışın eve ve kapalı mekanlara mecbur kalmak düşüncesi bile benim gibi yaz mevsimi aşıklarını boğuyor. Bu tarifi ramazan da yapmıştım. Biz çok beğendik. Umarım deneyenler de sever.




Kabak Graten (Kıymalı)

Malzemeler;

  • 5 Adet kabak.( Önce soyulup yıkanacak , daha sonra ortadan ikiye bölünüp içi çıkartılacak.)
  • 350 - 400 gram yemeklik kıyma (Benim karnı yarık içim vardı. Onu kullandım.)
  • 1 adet kuru soğan,
  • 2 adet sivri biber,
  • 2 diş sarımsak,
  • 1 adet küçük küçük doğranmış domates,
  • ince kıyılmış maydanoz,
  • 1 yemek kaşığına yakın domates salçası,
  • Sıvı yağ ,
  • Tuz,
  • Karabiber,
Beşamel Sosu İçin;
 
  • 2 yemek kaşığı un,
  • 3-4 yemek kaşığı tereyağı,
  • 3 bardağa yakın süt,
Üzeri için,

. Dilimlenmiş kaşar peynirini ortadan kesip her bir kabağın üzerine bütün olarak koydum.

Domates Sosu,

. 2 adet domates,
. 1 diş sarımsak,
. Sıvı yağ,
. Tuz,
. Arzuya göre fesleğen.

Yapılışı,

. 1 adet soğanı minik minik doğrayıp sıvı yağ ile kavuracağız , soğanlar tam ölmeden
2 adet yine minik minik doğradığımız sivri biberleri ilave edeceğiz. Biberler yumuşamaya başlayınca kıymayı koyup kavrulmaya bırakacağız. İçerisine küçük küçük doğradığımız domatesimizi , salçayı ince kıyılmış maydanozu , karabiber ve tuzu ekleyip 2-3 dakika daha kaynatacağız. (Aynı karnıyarık içi.)

. Yıkayıp , soyup için çıkarttığımız kabakları tepsiye dizip üzerine çıkacak kadar su ilave edip ocakta hafif yumuşayana kadar pişirin. Çok fazla pişmeyecek. Hafif yumuşaması yeterli.

. Yumuşayan kabaklarımızı soğuk sudan geçiriyoruz. Hafif yağlanmış borcama diziyoruz.

. Hazırladığımız içi kabaklarımıza dolduruyoruz.

. Diğer tarafta beşamel sosumuzu hazırlıyoruz. Tereyağını eritip , unumuzu ilave ediyoruz. Unun kokusu gidene kadar kavurup kısık ateşte yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak sütü ekliyoruz. Muhallebi kıvamına gelince beşamel sosumuz hazır demektir.

. İç harcın üzerine beşamel sosumuzu ve en son da kaşar peynirlerini ekliyoruz.

 

.  180 derecelik fırında kaşarlar eriyinceye kadar pişiriyoruz.

. Küçük bir cezvede rendelenmiş domatesimizi, sarımsaklarımızı ve tuzu fokurdayıp kaynayıncaya kadar sürekli karıştırarak pişiriyoruz.

. Fırından çıkınca sıcakken servis ediyoruz.



Afiyet olsun.


. Bu tarif yemek-tarifleri-bul adlı blogdan esinlenerek yapılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder