9 Mart 2012 Cuma

TERBİYELİ TAVUK HAŞLAMA


Benden size;

Yaşlı bir marangozun emeklilik çağı gelmişti. Marangoz işveren müteahhidine, çalıştığı konut yapım işinden ayrılmak ve eşi, büyüyen ailesi ile birlikte daha özgür bir yaşam sürmek tasarısından söz etti.
Çekle aldığı ücretini elbette özleyecekti. Emekli olmak ihtiyacındaydı, ne var ki.
Müteahhit iyi işçisinin ayrılmasına üzüldü. Ve ondan, kendine bir iyilik olarak, son bir ev daha yapmasını rica etti.
Marangoz kabul etti ve işe girişti, ne var ki gönlünün yaptığı işte olmadığını görmek pek kolaydı. Baştan savma bir işçilik yaptı ve kalitesiz malzeme kullandı.
Kendini adamış olduğu mesleğine böyle son vermek ne talihsizlikti!..işini bitirdiğinde, işveren, evi gözden geçirmek için geldi.
Dış kapının anahtarını marangoza uzattı. "Bu ev senin" dedi, "sana benden hediye".
Marangoz şoka girdi. Ne kadar utanmıştı!

Keşke yaptığı evin kendi evi olduğunu bilseydi! O zaman onu böyle yapar mıydı!

Bizim için de bu böyledir. Gün be gün kendi hayatımızı kurarız. Çoğu zamanda, yaptığımız işe elimizden gelenden daha azını koyarız. Sonra da, şoka girerek, kendi kurduğumuz evde yaşayacağımızı anlarız. Eğer tekrar yapabilsek, çok daha farklı yaparız. Ne var ki, geriye dönemeyiz.

Marangoz sizsiniz. Her gün bir çivi çakar, bir tahta koyar ya da bir duvar dikersiniz. "Hayat bir kendin yap tasarımıdır" demiştir biri. Bugün yaptığınız davranış ve seçimler, yarın yaşayacağınız evi kurar. Öyle ise onu akıllıca kurun.

Hepimizin kendimize özgü kusurları vardır. Hepimiz aslında çatlak kovalarız.
Büyük planda hiçbir şey ziyan edilmez.
Kusurlarınızdan korkmayın. Onları sahiplenin. Kusurlarınızda gerçek gücünüzü bulduğunuzu bilirseniz eğer, siz de güzelliklere sebep katabilirsiniz.

"İnsanlarla birlikte büyüseler bile, kurdun eniği yine kurt olur."
(Tavuk Suyuna Çorba Kitabından Alıntıdır.)


















Terbiyeli Tavuk Haşlama,

Malzemeler,

. 6 adet baget piliç,

. 1orta boy soğan,

.  3 yemek kaşığı sıvı yağ,

. 2 diş sarımsak,

. 2 adet havuç,

. 2 adet orta boy patates,

. Maydanoz,

. Su, Tuz,


Terbiyesi İçin;

. 2 çorba kaşığı un,

. 1 yumurta sarısı,

. 2-3 diş sarımsak,

. Yarım limon suyu,


Yapılışı;

. Soğanı küçük küçük yemeklik şekilde doğruyoruz. Havuçlarımızı soyup yarım ay şeklinde doğruyoruz.

Patateslerimizi de kalın kalem şeklinde doğruyoruz.

. Tencereye ilk önce 2 diş sarımsağımızı rendeliyoruz. Daha sonra yağımızı koyuyoruz. Soğanlarımızı ekleyip 3-4 dk kadar kavuruyoruz. ( Kısık ateşte tabii ki)

. Havuçlarımızı ve patateslerimizi ilave edip bir , iki kez çeviriyoruz.

. Bagetlerimizi ekliyoruz.

. Üzerine 2, 3 su bardağı kadar su ilave ediyoruz. Tuzumuzu ekleyip kaynamaya bırakıyoruz.

. Kaynarken oluşan tortuları süzgeç yardımıyla alıyoruz.

. Bagetlerimiz ve sebzelerimiz yumuşayana kadar kaynatma işine devam ediyoruz.


Bu arada yemeğimizin terbiyesini hazırlamaya başlıyalım.


. Yumurta sarısını bir kasede iyice çırpın. Üzerine unu ekleyip çırpmaya devam edin. Dövülmüş sarımsak ve limon suyunu ekleyip tekrar çırpın. Kaynayan yemeğin suyundan bir kepçe alıp terbiyeye ekleyin. ( Ben burada tuz da ekledim.)

. Hazırladığımız terbiyeyi kaynayan yemeğimize yavaş yavaş ve karıştırarak ekliyoruz.

. En son istediğiniz miktarda maydanozu küçük küçük doğrayıp yemeğimize ilave ediyoruz.

. 10 dakika kadar daha kaynatıp, afiyetle yiyiyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder