10 Şubat 2012 Cuma

Portakal Reçeli


                    
Merhaba,
Dün biraz ters günümdeydim. Çok yoğun bir iş günü ve saat 17:00 'dan sonra acayip bir yorgunluk hissiyle sevgili eşimi aradım. Bu akşam yemek yapmayacağım eve gidip yatacağım diye. Dışarıda yeme teklifini de geri çevirdim. Eve bir şeyler söyleriz deyince bende biraz yumuşama oldu. Peki dayanabildim mi? Tabi ki hayır. Akşam yemeği de yaptım. Saat 23:00'dan sonra reçel de.











Portakal Reçeli

Malzemeler ;
  • 1 kg kalın kabuklu portakal ,
  • 1 kg toz şeker,
  • 1limonun suyu, 
  • 1su bardağı su,

Yapılışı ;
  • Portakalları güzelce yıkadıktan sonra 10 dk kadar sirkeli suda bekletin. Kabukları iyice temizlenmiş olan portakalları sirkeden arınması için tekrar yıkayın.
  • Daha sonra portakallarınızın kabuklarını soyun. İçini bir kenara ayırın. Soyduğunuz portakal kabuklarını küçük küçük doğrayın. Tencereye koyup üzerine soğuk su ilave edin 10 dk. kadar kaynatın ve daha sonra bu suyu süzün. Bu işlemi 2 kere tekrarlayın. Portakal kabuklarınız yumuşamış ve acısını bu şekilde çıkarmış oldunuz. Soğumaya bırakın.
  • Kenara ayırdığınız portakalları rondodan geçirin. Tencerenizi ocağa koyup sırasıyla önce şekeri, rondodan geçirip püre kıvamına gelen portakalı ve suyu ilave edip kaynatmaya başlayın.
  • Ara ara karıştırmayı ihmal etmeyin. Kaynamaya başladığında ve kaynadıkça üzerinde oluşan köpükleri kevgir yardımıyla alın. Karıştırmaya devam edin. Reçeliniz sarıdan turuncuya doğru renk değiştirmeye başladığında portakal kabuklarını ilave edip kıvamına gelene kadar kaynatmaya devam edin. Biraz daha yoğun kıvam alınca limon suyunu ilave edip 5 dakika daha kaynatın. Ve tencerenizin altını söndürün.
  • İlk sıcaklığı çıktıktan sonra kavanozlara boşaltıp kapaklarını kapatın.(vakum işlevi görecektir.)
 Bu ölçüler ile kavanozun büyüklüğüne göre 1- 1,5 kavanoz portakal reçeli çıkmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder